Författare: admin
Uppskattad lästid 4 minuter

Allemansrätten i Sverige: vi förklarar

Publicerad: 2024-01-30
Senast uppdaterad: 2024-02-23 Allemansrätten

Allemansrätten i Sverige innebär att naturen är tillgänglig för alla. Sverige är långt och bjuder på fantastiskt natur, som i de flesta delar är nära till hands genom hela Sverige. Allemansrätten är inte bara en rättighet utan även en skyldighet som gäller alla som rör sig i skog och mark. Denna rättighet innebär att du som är ute i naturen har några saker att tänka på.

Huvudregeln för allemansrätten är "inte störa - inte förstöra". I artikeln går vi igenom när allemansrätten gäller, vad den innebär och vad du som person har för rättig- och skyldigheter.


Generella råd kring allemansrätten

Som vi nämnde tidigare är allemansrätten även en skyldighet, men vad innebär den här skyldigheten? En skyldighet att inte störa och förstöra. Det fantastiska med allemansrätten är att alla har möjlighet att röra sig fritt och campa tillfälligt i naturen utan markägarens tillstånd, med hänsyn till att den som campar inte stör djur, natur eller människor som bor där. Att lämna spår, skräp eller skada naturen är inte heller tillåtet. Är ni en större grupp som ska campa eller slå ett läger, kolla med markägaren då allemansrätten gäller individer och inte grupperingar. Ska du som individ slå läger en längre tid krävs även då ett godkännande av markägaren.

Platser där det är otillåtet att slå upp tält trots allemansrätten

Allemansratten Talta

Det finns platser där du trots allemansrätten inte får lov att slå upp tält. Exempel på såna platser kan vara åkrar eller fält där odling sker. Att slå läger på en sådan plats kan påverka växtligheten och därmed utgöra en ekonomisk påverkan.

Allemansrätten tillåter inte:

  • Det är inte tillåtet att gå på någons tomt.
  • Det är inte tillåtet att elda om det är torrt, blåsigt eller förbjudet att elda.
  • Det är inte tillåtet åka bil eller motorcykel. i naturen.
  • Det är inte tillåtet skada träd eller buskar.
  • Det är inte tillåtet att lämna kvar skräp.
  • Det är inte tillåtet att störa eller skada djur.
  • Det är inte tillåtet att fiska överallt.
  • Det är inte tillåtet att ta egendom som fällda träd(oavsett om det är av naturliga skäl eller inte).

Får man elda överallt enligt allemansrätten?

Allemansrätten betyder inte att det automatiskt ger dig rätt att elda överallt. Det grundläggande vid eldning i naturen är att du ansvarar över att elden inte sprider sig och orsakar skada på naturen. Utöver det finns det regler att förhålla sig till, här är det inte tillåtet att elda:

  • I anslutning till berghällar eller stenblock. Anledningen är att stenarna lätt spricker och det därmed blir permanenta skador på naturen.
  • Det är ett pågående eldningsförbud i området. Du som individ ansvarar för att ta reda på om det finns ett rådande förbud.

Växter, bär och svamp enligt allemansrätten

Du har rätt att plocka bär, blommor och svamp enligt allemansrätten(rätt att plocka årets skörd men inte gräva upp växter/plantor/rötter). Det finns däremot fridlysta växer och dessa får du inte plocka upp.

  • Nötter och ollon är inte tillåtna att plocka
  • Fridlysta arter(växt- och djurarter) får inte samlas in, dödas eller skadas.

Särskilda regler gäller i nationalparker och naturreservat.


Vad gäller i naturreservat och nationalparker?

Elda Nationalpark

Naturreservat och nationalparker har som syfte att bevara naturen som den är. När du vandrar genom eller befinner dig i ett reservat eller park är det därför viktigt att inte orsaka skada eller lämna spår efter sig.

Får jag göra upp eld i naturreservat eller nationalparker?

Parker och reservat har i många fall särskilda regler som gäller på dessa platser. Det finns särskilt utmärkta platser där det är okej att göra upp eld. Kolla alltid upp aktuella regler, det kan finna utfärdade eldningsförbud.

Får jag tälta i naturreservat eller nationalparker?

Det beror på. Vissa av parkerna och reservaten tillåter tältning vid utmärkta platser medan vissa inte tillåter tältning alls. Kolla upp vilka regler som gäller för den parken du ska besöka. Information om det går att hitta hos kommun eller landsting. De flesta parker och reservat har också informationstavlor i anslutning till området där regler och information finns.


Camping i större grupper eller över en längre tid

Camping som sker i större grupper eller camping som sker en längre tid som individ behöver godkännas av markägaren då risken för påverkar på platsen ökar. För att ta reda på vem som äger marken finns dessa uppgifter hos lantmäteriet.


Avslutningsvis

Allemansrätten är en fantastisk grundlagsskyddad rättighet som ger oss alla rättigheten att ha tillgång till naturen. En stor del av de friluftsliv vi har är möjligt, tack vare allemansrätten. För att lära dig mer om allemansrätten rekommenderar vi dig att besöka naturvardsverket.se

Relaterade artiklar:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 - Naturaventyr.se
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram