Besitta kunskapen att göra upp eld i naturen är inte bara praktiskt utan det är en grundläggande kunskap för överlevnad i naturen. Samtidigt som det är en livsviktig kunskap är det en härligt mötesplats där vi människor kan sitta i skenet av en flammande brasa, dela historier, äta något gott och lyssna på det sprakande ljudet. Det är något vi gjort i alla tider och troligen kommer göra framöver.
Med elden kommer också ett ansvar. Eld som om inte hanteras korrekt kan snabbt spridas och leda till skogsbrand. Säkerheten ska alltid vara en prioritet när du gör upp en eld i naturen.
Denna artikel kommer lära dig de grundläggande kunskaperna för hur man gör en eld, hur man hanterar elden säkert och var man får och inte får elda.
För att tända en brasa utgår man alltid ifrån brandtriangeln. Brandtriangeln består av tre komponenter - brännbart material, syre och värme.
För att släcka en eld kan man ingripa i någon av dessa tre komponenter. Ute i naturen är två effektiva sätt att släcka en eld att hälla vatten, alternativt kasta jord över brasan. I vanliga fall släcker man enklast en eld genom att strypa syret, men det är sällan aktuellt ute i naturen.
En generell riktlinje kring ved är att lövträd brinner längre än barrved och även glöder längre. Torr ved av lövträd är alltså att föredra. När du eldar med barrved gäller det att vara extra uppmärksam, då den sprättar ifrån sig mer och därmed lättare kan sprida elden.
Som tändmaterial är näver, tidningspapper och mindre pinnar ett utmärkt val. Använda tunna näverbitar och arbeta dig sedan upp i storlek till större näverbitar, pinnar, mindre ved och avslutningsvis med stora vedklabbar.
Tändare, tändstickor eller tändstål ska alltid finnas nedpackat. Men det går att göra eld även utan dessa tillbehör. Hamnar du i en situation utan någon av dessa kan du genom att använda en kikare eller förstoringsglas och hålla dessa så att solen lyser genom glaset och skapar en värmestråle varm nog att antända en eld.
Det finns ett flertal olika sätt man kan bygga upp en eldstad på. Här nedan går vi igenom två av de vanligaste sätten:
Pyramid är den vanligaste formen av eldstad. Du börjar med att lägga in tändmaterialet, bygg därefter med mindre pinnar/vedträn och avsluta det yttersta lagret med den stora veden. Eldstaden är enkelt att tända och hålla vid liv.
Jägareld passar bra vid kraftigt blåst och för matlagning. Använd två stockar längs med varandra för att skydda mot vind. Starta elden genom att göra en liten pyramideld mellan stockarna. Säkra elden med stenar runt om så att stockarna inte tar eld. Du får sittplatser på köpet av vindskydd.
Att elda under vintern eller när det är regn ute kan vara utmanande. Kärnan av vedträt är ofta torr och med hjälp av yxa och kniv kan du komma åt ytan. För att torka blöt ved kan du lägga veden bredvid elden och utnyttja värmen från den.
Ett till råd är att ta med ved hemifrån för att säkerställa att du får igång elden.
Ett till tips är att ta med sig ett "eldkit" bestående av:
Att kunna göra upp en eld i naturen är en fundamental kunskap att besitta om du spenderar tid där. Eld är din källa till matlagning, värme, torka kläder och även för mysiga samtal runt den. Det finns ett par verkyg som är bra att ha med sig för att enkelt kunna göra upp en eld.
Det beror på var du befinner dig. I de flesta fall finns anvisningar och utmärkta eldplatser eller vindskydd där eld är tillåtet. Ta reda på vad som gäller vid respektive plats.
Innan du lämnar platsen du eldat på, säkerställ att elden är helt släckt. Häll rikligt med vatten över elden och känn sedan med händerna på askan för att säkerställa att den är helt släckt. Jord och sand är också effektivt att använda sig av för att släcka en eld. Rör om i askan för att säkerställa att det inte är kvar någon glöd.