I dagens artikel kommer vi gå igenom våra bästa tips på hur du på ett säkert sätt kan vandra under vintern. Vi kommer även gå igenom hur du håller värmen på bäst sätt, hur du ska packa och vilken typ av mat som passar bra. Med den kunskapen är du redo för vinterns alla äventyr.
När dagarna blir kortare och temperaturen kallare är det lätt att motivationen för att ta sig ut sjunker. Det är inte lika lätt att bara ta sig ut under vintern som det är under sommaren. Men det behöver inte vara så, det finns små knep och tips som kommer ändra din inställning till att vandra på vintern.
Att hålla sig aktiv året om är inte bara bra för den fysiska hälsan utan att ta sig ut i friskluften är bra för den mentala biten med. Ökad energi, ett bättre humör och bättre välmående är bieffekterna av att ta sig ut och vandra på vintern.
Oavsett om du är en person som uppskattar vintern eller inte hoppas vi att våra tips kommer göra dig bekväm med att ta dig ut och uppskatta vintern, vi bor trots allt i Sverige var den är lång. Så varför inte göra det bästa av den?
Att vandra på vintern kräver mer planering än att vandra på sommaren eftersom det är fler saker att ta hänsyn till.
Här är en lista över saker att tänka på som skiljer sig under vintervandring jämför med övriga säsonger
Dagarna är kortare och mörkret kommer snabbare. Ge dig ut i god tid för att hinna njuta av dagen och undvika att behöva vandra eller att slå läger i mörkret.
Kom ihåg att det tar längre tid att vandra på vintern och planera därefter. Det är tyngre, går långsammare och det är mer oförutsägbart med underlaget.
Telefon och annan teknik kan ha försämrad batteritid och begränsad funktionalitet vid kyla. Ta med extra batterier och försök hålla tekniken varm för att undvika sämre batteritid. Använd telefon med mera sparsamt.
Att vara fysiskt aktiv i kylan bränner mer kalorier än om det är varmt, även om det kan kännas som att det ska vara tvärtom. Ta med energi, mer än du tror att du behöver. Det för att säkerställa att du inte blir utan energi.
Drick nog med vätska, vilket kan vara lätt att glömma när det är kallt ute. Vätskebrist ökar risken för en låg kroppstemperatur.
För att göra vandring på vintern behaglig är rätt mängd kläder självklart viktigt, men det finns ett riktlinjer du kan använda dig av som gör stor skillnad.
Under vintern, vandra, kör skoter eller annan aktivitet medan solen är som högst och det är varmast ute. När solen går ner sjunker temperaturen snabbt. Planera din utflykt därefter.
Håll värmen med hjälp av varm dryck. Ta med dig en termos med kaffe, choklad, te eller soppa. Utöver att vara otroligt gott ute i naturen, så värmer det samtidigt upp dig.
Att vandra under vintern kräver mer energi än vanligt då kroppen förbrukar extra energi för att hålla värmen. Ta med dig enkla protein-, fett- och kolhydratsrika mål, exempelvis energibars, nötter och naturgodis. Att sätta sig ned och äta under en lång stund kommer kyla ner kroppen och det kan bli svårt att få upp kroppstemperaturen igen.
Nyckeln för en lyckad vandring under vintern är att hålla sig varm och torr. Börjar du svettas och bär kläder av fel material kommer du sluta upp blöt och kall. Nedan kommer förslag på vad du kan använda dig av. Känner du att din budget inte räcker till så kolla efter begagnade alternativ.
När du vandrar på vintern vill du ha 3(eventuellet 4) lager
Om du blir varm och börjar svettas, ta av ett lager för att undvika att bli för fuktig. Använd dig av syntetmaterial som torkar snabbt och undvik bomull.
Bland underdelarna finns det en mängd alternativ. Någon form av underställt tillsammans med skalbyxor alternativt täckbyxor beroende på hur kallt det är ute.
Genom huvudet tappar vi en stor mängd värme så att bära mössa är ett av de effektivaste sätten att behålla värmen. Även om du tror dig inte behöva en mössa och det känns varmt ute, packa med dig en som du kan ta fram om temperaturen sjunker.
Varma handskar är också ett måste. Kalla händer leder förutom obehag även till nedsatt motorik och gör helhetsupplevelsen sämre. Dessa från bright är en personlig favorit.
Under vintern är ett att par rejäla kängor eller stövlar med ett bra grepp att rekommendera. Vattentäta kängor fungerar bra i de flesta fall men om du är en person som regelbundet tänkt vandra under vintern där det förekommer stora mänger snö bör du överväga att investera i ett par snöstövlar.
Sker vandring över orörd snö kommer ett par damasker att hjälpa dig undvika att få in snö i skorna. Ta även med ett par extra strumpor.
Snöskor är vida och lätta. Du fäster de över dina skor och de är utmärkta att använda när du ska färdas över djupsnö. Den vida ytan gör att du inte sjunker lika mycket och därmed sparar energi. Snöskor gör att du kan upptäcka helt orörda platser var du annars inte skulle haft möjlighet att ta dig.
Broddar/dubb är ett bra alternativ när vandringen sker på hala underlag som is. Sker vandringen på plant underlag räcker det med ett par mindre broddar men kommer vandringen innefatta branta och isiga partier är ett par rejäla att rekommendera.
Enkelt sammanfattat: Klä dig varmt för att slippa frysa. Det förstör helhetsupplevelsen om du associerar att vara utomhus under vintern med att frysa.
Säkerheten är första prioritering. Det för att du, dina vänner och alla andra ska ha en njutbar vandring med få oroligheter. För att vara så säker som möjligt finns det ett par principer jag följer. Du kan använda denna lista med generella råd när du planerar inför din vandring på vintern.
Kolla upp snöförhållanden och väderlek innan du ger dig ut. Är det snöstorm med dålig sikt ökar det chanserna markant att gå vilse. Kolla hur temperaturen kommer förändras inom närmsta dygnet/dygnen.
Om ni vandrar i grupp, anpassa planen efter den minst erfarna personen.
Berätta till någon om dina planer. När du ska gå, var du ska gå och när du väntas vara tillbaka. Det är billig livlina om något skulle hända.
Utöver telefon, packa med en bra karta, kompass eller GPS. Sker vandringen i områden där ingen kommunikation finns är en satellitradio en god investering för att möjliggöra kommunikation vid eventuell nödsituation.
Laviner är inte bara någonting som skid- och snowboardåkare bör vara observanta för. Alla som rör sig i berg bör ha grundläggande kunskap om laviner för att undvika att röra sig på eller nedanför lavinområden.
Beroende på var du befinner dig så varierar risken för laviner. Det är viktigt att du känner till området du befinner dig i och faktorerna som påverkar en lavin.
Hypotermi innebär att din kroppstemperatur sjunker till en nivå där normal muskel- och hjärnfunktion blir nedsatt. Hypotermi kan påverka din förmåga att tänka klart och röra dig till säkerhet snabbt. Därför är det viktigt att du känner till vad som kännetecknar hypotermi innan ger dig ut för att vandra på vintern.
Symptom på hypotermi:
Läs vår fullständiga artikel om hypotermi här.
10 överlevnadstips - så gör du i praktiken