Innan du ger dig ut på en flerdagarsvandring eller planerar att övernatta i naturen, är det viktigt att besitta grundläggande överlevnadskunskaper. Trots naturens skönhet och lugn kan den snabbt förvandlas till en farlig plats om du ger dig ut utan någon förberedelse eller grundläggande överlevnadskunskaper. Dagens artikel kommer ge dig mängder av kunskap.
Kunskaper om överlevnad är viktigt för att på ett bra sätt kunna hantera oväntade situationer och nödsituationer som kan uppstå när du är i naturen. Situationer som att gå vilse, råka ut för extremt väder eller insjukna snabbt. Rätt kunskaper och en förmåga att anpassa dig till situationer kan vara livsavgörande i en nödsituation.
Läs vidare för att ta del av 10 konkreta överlevnadstips och hur du praktiskt tillämpar dem för att förbättra din förmåga att vistas i naturen.
Överlevnadskunskaper kan vara skillnaden mellan liv och död i extrema situationer. Kunskaper vi kommer gå igenom i artikeln är:
Kunskapen att göra en eld är en av de mest fundamentala när det kommer till att överleva i naturen. För det första ger elden värme. Dessutom kan elden användas för att laga mat och rena vatten. Eld kan också fungera som signalering vid en krissituation och om du behöver hjälp. Till sist så är det härligt att sitta runt en eld, dela historier och skratt tillsammans med vänner.
Här kan du läsa vår kompletta guide på hur man gör upp en eld.
Beroende på var du planerat din vandring och vilket väder och klimat som du kan tänkas utsättas för där kan det finnas god anledning att ta med presenning. Eftersom möjligheten att bygga ett vind-/regn-/solskydd gör vandringen säkrare samt behagligare. Skyddet kan användas för att skydda dig och din utrustning mot vind, vatten och hetta. Det är en av de grundläggande kunskaperna du bör ha. Så bygger du ett vindskydd med hjälp av presenning:
En person i vildmarken som hamnar i en krissituation bör känna till och jobba efter regeln "3333". Den hänvisar till hur lång tid den genomsnittliga människan kan överleva utan syre, skydd, vatten och mat.
De här är generella uppskattningar och ingen absolut sanning, men det ger en fingervisning. Det kan göra det lättare att prioritera i en nödsituation.
Vi människor kan bara överleva cirka 3 dygn utan vatten. Att hitta en vattenkälla är alltså en av de sakerna du ska prioritera först. Är du osäker på om vattnet är rent? Använd ett vattenfilter, koltabletter eller koka upp vattnet för att döda eventuella bakterier.
Jag och 3 vänner till mig fick under vår senaste vandring i oss E. coli-bakterier. Som tur var bröt det ut först hemma för två av oss så vi kunde hjälpa de andra tillbaka till bilen. Det var en kamp att vandra 12 km efter en natt av kräk och diarre. Detta inträffade trots att vi bara drack vatten som runnit i långa bäckar. Man kan aldrig vara säker helt enkelt.
Utöver att äta av energin du har med dig är det en god kunskap att veta hur man får tag i energi i naturen och vad man kan äta. Här på klippet tillagas färskfångad röding med smör över öppen eld. Få saker är godare.
Befinner du dig i en krissituation är det viktigt att försöka få i sig energi, även om kroppen kan lagra en stor mängd energi. Målet är såklart att aldrig hamna i en situation där du akut behöver energi, utan fyll på regelbundet i förebyggande syfte. Men det är en viktig kunskap att ha vid en krissituation. Att känna igen växter, rötter och liknande som är ätbara.
Bakterier och parasiter kan ta sig in i kroppen via mat och öppna sår. Att måna om sin hygien minskar riskerna för att bli smittad. Att hålla sig frisk ute i naturen är viktigt då det i en krissituation kan gälla liv och död. Ett råd om du ska diska stekpanna eller liknande är att använda sig av mossa tillsammans med vatten. Det är effektivt sätt att rengöra på ett naturligt sätt.
Smuts ökar också risken för hudirritation och infektioner i sår. Ta med tvål och desinfektionsmedel för möjligheten att rengöra sår och minska risken för infektion.
En av de viktigaste verktygen för överlevnad vid en krissituation du har är att behålla ditt lugn(i de flesta fall). Kroppens naturliga reaktion när du befinner dig i en stressfull situation är att kroppen pumpas full i stresshormoner för att göra den redo på en fight or flight- situation. Det är en bra reaktion vid möte med exempelvis ett farligt djur. Men vid andra situationer som inte är lika akuta så sträva efter att kämpa emot denna naturliga reaktion och försök analysera situationen så gott du kan, det minimerar riskerna för dåliga beslut och sparar energi till när du tänkt igenom hur du ska agera. Det kan vara bra att agera snabbt, men i många situationer är det bra att stanna upp och reflektera innan man tar ett beslut. Agera på rationalitet och inte på känslor.
Signalera till hjälpinsatser. För att kalla på hjälp, använd dig av höga ljud och signalering.
Använd dig av naturens resurser. I en överlevnadssituation måste man lära sig att packa lätt och röra sig snabbt. Vilket gör det nödvändigt att införskaffa vatten och energi längs vägen. Gör dig av med onödig vikt och ta bara med dig det nödvändigaste. Naturen kan även hjälpa dig att navigera.
Innan du ger dig ut bör du pröva kunskaperna i praktiken. Kunskap i teorin är viktigt men än viktigare är det att kunna utföra det i praktiken. Genom att öva kommer du fram till dina styrkor och svagheter. Pröva göra upp en eld, pröva att vandra med tung packning, testa gasolköket innan du ger dig ut och så vidare.
Glöm inte att gå igenom all din utrustning för att se att den fungerar innan du ger dig ut.
Den här artikeln är för att utbilda och informera om kunskaper som är viktiga att ha. Glöm inte att detta är teoretisk kunskap, därför är det viktigt att öva det i praktiken för att skapa en trygghet när du ger dig ut. Sammanfattningsvis kan alla dessa kunskaper ge dig självförtroende, skapa trygghet och ett lugn som kommer låta dig att fullt ut kunna njuta av ditt äventyr.