Författare: admin
Uppskattad lästid 7 minuter

7 steg för att minska stressen i ditt liv

Publicerad: 2024-01-19
Senast uppdaterad: 2024-01-23

Hög stress är ett allt vanligare fenomen i dagens samhälle. Stress är en naturlig del av livet och är någonting som är positivt i lagom dos. En hög nivå av stress under en lång tid kan på sikt leda till hälsoproblem i form av fysiska åkommor och ett sämre välmående, därmed en sämre livskvalitet. En person som är stressad under lång tid kan drabbas av utmattningssyndrom även kallat utbrändhet.

I denna artikel kommer vi gå igenom sju verktyg du kan använda dig av för att minska stressen i ditt liv och hitta en hälsosam balans. Vi kommer även titta på varningssignaler du bör uppmärksamma som kan vara tecken på att du stressar för mycket. Låt oss hjälpa dig ta första stegen mot ett vardag med mindre stress.


Stress I Vardagen

Vad orsakar stress? Och vad händer med kroppen när man är stressad?

Att skapa en förståelse för vad som ligger bakom stress är en nyckelfaktor till att effektivt kunna hantera den. Många av de sakerna vi oroar och stressar upp oss över är saker som aldrig sker, vi låter tankarna härja fritt och bygger upp scenarion i våra huvuden. Majoriteten av alla scenarion vi bygger upp sker aldrig. Det kan vara vardagliga bekymmer, familjerelaterat eller en situation på jobbet. Att gå runt och bygga upp skräckscenarion kan ha en negativ påverkan på din hälsa, både psykiskt och fysiskt.


Tecken på att du stressar för mycket

Tecken Pa Stress

Att känna sig stressad då och då är normalt, men är du det en stor del av tiden under en lång tid kan det påverka din hälsa negativt. Här nedan är tecken på att du stressar för mycket.

Koncentrationssvårigheter

Ett tecken på hög stress är att du kan ha svårt att hålla fokus under längre perioder, svårt för att jobba, du glömmer saker och du kan känna dig disträ. Stämmer detta in på dig kan det vara ett tecken på att du stressar för mycket.


Negativa tankar

Stress har en tendens att ge upphov till negativa tankar. Negativa tankar föder fler negativa tankar. Försöks vara medveten om dina egna tankar och känna efter när du är på väg in i negativa spiraler. Ett negativt tankesätt kommer påverka ditt liv till det negativare. Senare i artikeln går vi igenom tekniker du kan använda för att bryta dessa tankemönster.


Fysiska åkommor som kan relateras till stress

Stress Huvudvark

Hög stress under lång tid visar sig inte bara mentalt utan kan leda till fysiska åkommor eller förvärra befintliga. Till exempel:

  1. Huvudvärk: Stress kan orsaka spänningar i nacken och axlarna, vilket i många fall leder till spänningshuvudvärk.
  2. Magproblem: Stress kan påverka tarmarna och orsaka magbesvär som till exempel diarré, förstoppning och magsmärtor.
  3. Sämre immunförsvar: Stress under lång tid kan påverka ditt immunförsvar och därmed öka risken för att bli sjuk.
  4. Hjärt- och kärlsjukdomar: Stress under lång tid kan påverka blodtrycket och göra det högre vilket kan öka risken för hjärtinfarkt och andra hjärt- och kärlsjukdomar.
  5. Sömnbesvär: Stress kan påverka sömnkvaliteten och göra det svårare att somna.

Uppskjutande av uppgifter / prokrastinering

Att skjuta upp någonting kan för stunden kännas bra, men återkommer ofta i en form av stress och ångest. Jag gör det imorgon, eller jag börjar på måndag - klassiska saker man säger när man skjuter upp saker. Det kan vara ett tecken på att du är stressad. Orsaken kan vara att man känner att man inte har tillräckligt med tid eller ork att göra allt man behöver göra. Detta kan leda till en ond cirkel med mer stress om man skjuter upp saker för länge.


Sömnbesvär

Att oroa sig och känna sig stressad kan påverka sömnen och det blir en ond cirkel eftersom sömnbrist kan göra dig sämre att hantera stress. Stresshormonet kortisol påverkar sömnkvaliteten eftersom det gör dig pigg. Att försöka skapa sig en bra sömnrutin är viktigt.

Det var några av de tecken du kan vara uppmärksam på när det kommer till stress. Nu går vi vidare och tittar på vad vi kan göra för att minska och förebygga den.


Hur gör man för att stressa ner? 7 sätt att minska stress

Fysisk aktivitet - bevisat effektivt

Motion Lindrar Stress

Det finns mängder med forskning som visar att träning är hälsosamt både fysiskt och psykiskt. Både styrke- och konditionsträning är viktiga pusselbitar för en hälsosam och välmående kropp. Utöver träning är vardagsmotion viktigt att få in, exempelvis trapporna istället för hissen.

Sitter du fast med en uppgift på jobbet utan att komma någon vart? Du kanske känner frustration och ser inte ut att komma någon vart. Ta en paus, gå ut i friskluften på en kort, eller lång promenad. Dessa pauser gör underverk och kommer på sikt troligtvis öka din produktivitet då du under promenaden kan reflektera över problemet från ett annat perspektiv. Eller bara släppa arbetet helt för en stund.

Vi tränar mer än tidigare men är samtidigt mer stillasittande generellt. Det är inte att vi sitter i sig som är dåligt. Det är att vi är stilla. Så att stå upp har ingen positivare effekt om du står stilla. Nyckeln är variation, så variera där emellan. Ta korta pauser där du gör lite rörlighetsövningar eller går en liten stund, 5 minuter räcker. Du kommer väcka både kroppen och hjärnan.

För att bromsa förlusten av minnet, förbättra koncentrationen, minska risken för depression och bromsa åldrandet. Sträva efter att få upp pulsen i 130-150 i 30-35 minuter, 3 gånger i veckan för att uppnå önskad effekt. Vilken typ av träningsform du utför spelar ingen roll, det viktiga är att du kommer upp i puls.


Öva på tacksamhet

Att öva på tacksamhet kan ha ett flertal positiva effekter på att minska stress. Fokusera på det positiva i vardagen och försöka skapa en vana kring det. Det kan vara över små saker. Du har en säng att sova i, rent vatten i kranen, affärer fulla i mat, du är frisk, din familj och dina vänner är friska. Det skapar perspektiv. En övning jag använder mig av är att varje kväll när jag lägger mig i sängen är att tänka igenom min dag och sakerna jag är tacksam över. Enkelt men effektivt.


Minska stressen med ett positivt mindset

Positivt Mindset

Oavsett vilka situationer du ställs inför kan man alltid välja att ha en negativ eller en positiv inställning. En negativ inställning hjälper aldrig, även om det är mänskligt att hamna i negativa tankebanor. Livet är inte rättvist och du kommer i livet ställas inför tuffa scenarion, men att alltid försöka ha en så positiv inställning som möjligt kommer göra livet bättre och enklare. Vi kan inte alltid välja vad vi ser, men vi kan välja hur vi ser på saker.


Meditation

Att göra någon form av meditation varje dag kan hjälpa dig att bli mer närvarande och minska stressnivåerna. Meditation är en bra rutin att och behöver inte vara särskilt tidskrävande. Det kan kännas otroligt svårt till en början, så var fallet för mig med en hjärna på högvarv. Jag började med 2 minuter, ökade till 5 och är nu uppe till 10-20 minuter om dagen. De har enorm skillnad på mitt välmående, har hjälpt många andra och kan också hjälpa dig. Meditation kan kombineras tillsammans med andningsövningar.


Oroa dig inte över saker du inte kan förändra

Oro Orsakar Stress

Ett citat ur boken "Lycka" som handlar om Dalai Lama lyder ett citat gällande oro så här:

"If a problem is fixable, if a situation is such that you can do something about it, then there is no need to worry. If it's not fixable, then there is no help in worrying. There is no benefit in worrying whatsoever."

Det är ett stark citat, och så enkelt när man läser det. Men när du är stressad och går på autopilot? Då är det lätt att glömma. Ett citat värt att påminna sig själv om regelbundet. Lägg inte energi och oroa dig över saker du inte kan förändra. Du fastnar då i en ond spiral utan lösning. Det gör dig inget gott.


Prata med någon om det

Att prata med någon om sina bekymmer är viktigt. Prata med en vän, familjemedlem eller med någon professionell om du känner att det kan vara till hjälp. Genom att prata med någon om din stress kan du få hjälp att utforska orsakerna bakom din stress och få hjälp med verktygen för att hantera den. Att prata med någon leder till en högre självmedvetenhet, vilket kan göra att du förstår dig själv bättre och varför du blir stressad.


Skriv ned dina känslor och tankar

Att skriva ned sina känslor och tankar kan vara ett bra verktyg för att hantera stress. Skriv för att reflektera och bearbeta dina tankar på ett tydligare och mer effektivt sätt. Det kan underlätta att processa det man känner och göra det enklare att gå vidare om det är tankar du haft svårt att släppa taget om. Skapa en rutin kring skrivandet och gör det varje dag, eller ett par dagar i veckan. Använd dig av ett anteckningsblock eller dagbok ämnat för just detta, det blir mer strukturerat och enklare att skapa en rutin kring det.

Skriva Ned Sina Tankar
Att skriva ned sina tankar är ett bra sätt att reflektera och sätta ord på sina tankar och bryta sig ur från negativa spiraler.

Använd verktygen i praktiken

Nu när du läst igenom det teoretiska är det dags att pröva det i praktiken. Ge det tid och förvänta dig inte resultat direkt. Att göra lite varje dag för att minska din stress kommer göra markant skillnad i det långa loppet. Vi människor överskattar ofta hur mycket vi kan förändra på 1 månad, men underskattar hur mycket vi kan förändra på 6 månader.

Relaterade artiklar:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2025 - Naturaventyr.se
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram