Författare: admin
Uppskattad lästid 5 minuter

Vandringsskador: hantering och förebyggande

Publicerad: 2024-01-25
Senast uppdaterad: 2024-02-23

Vandring är inte bara en fantastisk aktivitetsform som är full av fördelar som bättre kondition, upptäcka naturens alla fantastiska platser samtidigt som du mår bra av det. Men det finns också en risk för skador när man vandrar. Vilka är de vanligaste vandringsskadorna och hur undviker och vårdar man dem? Med rätt kunskap och utrustning kan du undvika eller åtminstone få mindre av dem.

I den här artikeln kommer vi att ta en närmare titt på vanliga skador som sker under vandring, hur man förebygger och behandlar dessa.


Vanliga vandringsskador och förebyggande åtgärder

Skavsår

Skavsår är den vanligaste "skadan" under vandring, det ser inte mycket ut för världen men kan vara väldigt smärtsamt och förstöra vandringen. Undvik skavsår genom att:

  1. Använd dubbla sockar för att minska friktionen
  2. Försök hålla fötterna torra
  3. Byt sockar när de blir fuktiga
  4. Gå in dina kängor innan längre turer
  5. Använd skavsårsplåster(direkt du känner en tendens av sår)
  6. Ta pauser där du tar av kängorna under längre vandringar

Ömma leder under vandring

Vid längre vandringar finns det risk för överbelastning i muskler och leder vilket kan resultera i inflammation och överansträngning. Ett sätt att förebygga det är att träna inför vandringen genom kortare vandringar med ryggsäck och sakta men säkert öka distansen för att bygga upp en grundkondition och vänja leder och muskler.

Kängor med bra stabilitet, dämpning och grepp underlättar för kroppen. Skynda långsamt och gå inte ut för hårt, att vänja kroppen vid nya rörelser och belastningar tar tid. Men än längre tid tar det om du går ut för hårt, överanstränger och måste vila för att sedan börja bygga upp på nytt.


Stukningar under vandring

Vid stukning, linda så fort som möjligt.

När du vandrar i ojämn terräng, över rötter och stenar gäller det att vara uppmärksam. En stukning kan leda till avbruten vandring och akut smärta. Om olyckan är framme linda foten så snabbt som möjligt och placera foten i högläge. Avlasta foten så mycket som möjligt. Använd stavar eller pinnar som brukar finnas utplacerade längs vandringlederna.


Småsår under vandring

Bett från insekter, stickor från buskar eller småsår överlag bör hållas rent. Använd dig av rent vatten, tvål och desinfektionsmedel för att tvätta såret. Låt därefter såret andas innan du plåstrar om det. Om såret är djup, eller har svårt att läka - kontakta vård.

För att förebygga småsår under en vandring kan du:

  1. Använd skor/kängor med ett bra stöd och som sitter bra.
  2. Ta med en första hjälpen-kit för att hantera småsår, såsom plåster och antibakteriella medel.
  3. Tvätta händerna regelbundet och undvik att peta i eventuella sår utan att ha tvättat händerna först.
  4. Var uppmärksam på var du stoppar fötterna för att undvika att snubba eller ramla.
  5. Gå med heltäckande kläder samt solglasögon för att skydda ögonen

Solbränna och solsting under vandring

Vandring I Sol

Smörj in dig med solskyddsfaktor och i packningen ska hatt/keps vara med och annan klädsel som skyddar väl mot solen vid vandringar där du kommer vara exponerad för sol under en längre tid. Sök skydd under träd eller annan naturlig skugga under vandringen när du tar pauser om det är en dag med mycket sol. Solen är vanligtvis som starkast mellan 11-14, så då gäller det att vara extra försiktig. Om du bränt dig, smörj in med en mjukgörande kräm som aloe vera. Glöm inte heller att dricka extra mycket vatten och få i dig salt under varma dagar då du svettas ur extra mycket vätska.


Magsjuka under vandring

Var noga med hygienen efter du uträttat dina behov och när du ska laga mat. Tvätta alltid händerna innan du äter. Skulle du få i dig bakterier och bli magsjuk är det bra att ha med receptfria tabletter för att förebygga diarré som finns att köpa på apoteket. Se även till att få i dig nog med vätska(undvik koffein- och alkoholhaltiga drycker).

Generellt sett är det säkert att dricka vatten från bäckar i fjällvärlden men man kan aldrig vara helt säker. Under vår senaste vandring fick två personer i vårt sällskap i oss E. coli-bakterier och vandringen hem på 16km var som de sa "de värsta de varit med om". Vi var utan mobiltäckning och långt ifrån någon STF-stuga.


Köldskador

Undvik att exponera händer, fötter och andra utsatta kroppsdelar för köld och vind. Klä dig efter väder och ha med dig extrakläder för att kunna byta om till torra.

Om du misstänker att du håller på få köldskador:

  1. Ta dig in i närmsta varma utrymme
  2. Ta av dig kläderna och torka av huden med en torr trasa eller handduk.
  3. Ta på dig torra kläder och täck dig med en filt eller annat värmande plagg.
  4. Drick varma drycker, såsom te eller varm choklad, för att hjälpa kroppen att återfå värmen.
  5. Om du har fått allvarliga köldskador, sök medicinsk vård omgående.

Säsongsbetonad säkerhet

Sakerhet Fjallen

Denna artikel har främst riktat sig mot vandring som sker under vår, sommar och höst. Vill du lära dig mer om vandring under vintern har vi en komplett guide du kan läsa här.


Första hjälpen under vandring

Om olyckan är framme och du eller någon du vandrar med skadar sig är det viktigt att vara förberedd. De kan vara att ta hand om en stukning, rengöring av sår eller andra scenarion som du oväntat ställs inför. Nedan kommer en lista av vårt första hjälpen-kit vi använder vid vandring.

  • Plåster
  • Sporttejp
  • Klorhexidin(sårrengöring)
  • Värktabletter
  • Allergitabletter
  • Elastisk binda för stukningar

Innan du ger dig ut på vandring i områden utan mobiltäckning och vandringar där du är ensam är det särskilt viktigt att ha grundläggande överlevnadskunskaper. En extra säkerhetsåtgärd man kan använda sig av är en nödradio.

Nödradio i fjällen

I fjällområden där mobiltäckningen kan vara dålig eller obefintlig, blir en nödradio extra viktig. Hamnar du i en situation där du inte kan röra dig på egen hand och behöver hjälp är en nödradio en räddning. En nödradio kan drivas med solceller, vev eller med USB-laddning(vi rekommenderar att du packar med dig en powerbank). Utöver att fungera som en akuthjälp kan den användas för underhållning i lägret.


Avslutningsvis

Det går aldrig att vara helt säker ifrån skador. Men med planering, rätt packning och förebyggande träning minimerar du riskerna att det händer. Så glöm inte att planera inför din vandring, den blir både säkrare och mer njutbar!

Relaterade artiklar:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2025 - Naturaventyr.se
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram